Spinazie opnieuw opwarmen

Je hebt wat spinazie over en wilt de volgende dag deze spinazie opnieuw opwarmen om te eten. Toch heb je ergens ooit gehoord dat dit eigenlijk niet verstandig is, omdat er dan ongezonde stoffen vrij zouden komen. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Waarom spinazie niet opnieuw opwarmen?

Spinazie valt in de categorie bladgroenten en deze bevatten nitraten. Deze kunnen door bacterieën omgezet worden in nitriet, dat schadelijk zou zijn voor je lichaam. Omdat deze bacterieën vooral hun werk doen in een lauwwarme omgeving, oftewel bij kamertemperatuur. Zou je dan de spinazie opnieuw opwarmen, hebben de bacterieën hun werk al gedaan en zal er dus nitriet in je spinazie aanwezig zijn.

Wanneer wel spinazie opnieuw opwarmen?

Maar het kan dus wel, als je ervoor zorgt dat de bacterieën hun werk niet kunnen doen. Wanneer je spinazie hebt gekookt, laat de spinazie die je niet gebruikt snel afkoelen en bewaar het in de koelkast. De beste temperatuur is tussen de 4 en 7 graden Celsius. Wil je de volgende dag de spinazie opnieuw opwarmen, dan is er eigenlijk niets aan de hand en kun je dit veilig doen. Het advies van niet opnieuw opwarmen is dus eigenlijk niet meer van deze tijd. Tegenwoordig hebben we koelkasten en vriezers, waardoor het weinig problemen meer op hoeft te leveren.