Spinazie opnieuw opwarmen

Je hebt wat spinazie over en wilt de volgende dag deze spinazie opnieuw opwarmen om te eten. Toch heb je ergens ooit gehoord dat dit eigenlijk niet verstandig is, omdat er dan ongezonde stoffen vrij zouden komen. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Waarom spinazie niet opnieuw opwarmen?

magnetron spinazieSpinazie valt in de categorie bladgroenten en deze bevatten nitraten. Deze kunnen door bacteriën omgezet worden in nitriet, dat schadelijk zou zijn voor je lichaam. Omdat deze bacteriën vooral hun werk doen in een lauwwarme omgeving, met andere woorden bij kamertemperatuur.

Zou je dan de spinazie opnieuw opwarmen, hebben de bacteriën hun werk al gedaan en zal er dus nitriet in je spinazie aanwezig zijn.

Wanneer wel spinazie opnieuw opwarmen?

Maar het kan dus wel, als je ervoor zorgt dat de bacteriën hun werk niet kunnen doen. Wanneer je spinazie hebt gekookt, laat de spinazie die je niet gebruikt snel afkoelen en bewaar het in de koelkast. De beste temperatuur is tussen de 4 en 7 graden Celsius. Wil je de volgende dag de spinazie opnieuw opwarmen, dan is er eigenlijk niets aan de hand en kun je dit veilig doen.

Het advies van niet opnieuw opwarmen is dus eigenlijk niet meer van deze tijd. Tegenwoordig hebben we koelkasten en vriezers, waardoor het weinig problemen meer op hoeft te leveren. Heb je toch nog angst? Kies dan voor een andere aanpak.

spinaziesoep steffi

Spinaziesoep

Als je je overschot gebruikt in een spinaziesoep kan je de temperatuur lang genoeg boven het kookpunt houden, waardoor je 100% zeker kan zijn dat alle bacterien verdwenen zijn. Ik maak dit recept van Steffi Vertriest graag, omdat het superlekker is en perfect lukt met restjes van je spinazie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.